USPEŠNO ODRŽAN DAN BALKANSKOG KLASTERA U NIŠU

U okviru realizacije projekta Balkanski klaster u Kući klastera u Nišu je, 25.marta, održana završna Konferencija „Dan balkanskog klastera“ koja je, pored partnera iz Fondacije za razvoj preduzetništva-FED- Sofija, okupila oko stotinu učesnika koji su izrazili spremnost da podrže razvoj prekogranične saradnje sa bugarskim privrednicima a samim tim i razvoj preduzetništva na jugu Srbije.

IMG_6378Konferencija je okupila aktere 48 mapiranih klastera iz prekograničnog regiona iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane, turizma, transporta i logistike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kreativnih industrija, zanatstva, omladinskog preduzetništva, građevinarstva, urbanog planiranja, medija, poslovnih usluga, medicinskih usluga, dizajna i prozvodnje nameštaja i tekstila.Pored učesnika iz prekogranične oblasti Bugarske i Srbije gosti su bili stručnjaci u oblasti razvoja klastera iz šest zemalja kao i poslanik u Skupštini Srbije Milija Miletić, dr Nikolina Trajanoska rukovodilac Odeljenja za industriju Ministarstva privrede Makedonije i dr Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu.

Direktor Kuće klastera i menadžer Projekta Balkanski klaster dr Danka Milojković je u pozdravnom obraćanju naglasila neophodnost povezivanja MSP sektora u klastere kako bi povećali stepen konkurentnosti na otvorenom tržištu kojim vladaju velike multinacionalne kompanije.

-Dan klastera je učinio da je danas Niš prestonica klastera na Balkanu jer su tu sa nama predstavnici klastera iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Turske. Sa nama je, rekla je dr Milojković, i predstavnik velikog investitora, direktor aleksinačkog „Gramera“ Pjerluiđi Gione, jer ova kompanija želi da saradjuje sa malim i srednjim preduzećima iz ovog regiona. Dobar poslovni manir značajnih investitora jeste saradnja sa MSP sektorom kako bi unapredili i ekonomski ojačali okruženje u kojem rade.

Menadžer na projektu Galina Karamočeva iz sofijskog FED-a je pozvala privrednike sa obe strane granice da se udružuju i saradjuju na obostranu korist.

-Klasteri iz Sofije i jugoistočne Srbije su pokazali želju da zajedno rade u skoro svim privrednim delatnostima-rekla je Karamočeva i naglasila da su svi klasteri mapirani i kontakti postavljeni na sajt kako bi svima bili dostupni.

Narodni poslanik Milija Miletić je medju prvima podržao klastersko povezivanje privrednika kao dobar način za unapredjenje poslovnog razvoja.

-Dosta radimo na razvoju klastera jer nam je želja da doprinesemo razvoju malih i srednjih preduzeća koja predstavljaju temelj privrede i zapošljavaju najveći broj ljudi-rekao je Miletić. Klasterskim povezivanjem se MSP sektoru otvara mogućnost apliciranja za projekte koji se finansiraju iz fondova Evropske unije kao i drugih fondova. Sada su nam svi ti fondovi dostupniji i uveren sam da ćemo zajedno sa partnerima iz Sofije uspeti da pomognemo našim privrednicima. Činjenica je da bez jake privrede i poljoprivrede ne možemo da se razvijamo i napredujemo, da otvaramo nova radna mesta, smanjujemo nezaposlenost i poboljšavamo ukupan standard gradjana.

Bugarski konzul u Nišu dr Edvin Sugarev je pozdravio učesnike konferencije i istakao da se MSP sektor u Bugarskoj razvija upravo zahvaljujući pomoći EU ali i države.

-Filozofija klastera je važna za ta preduzeća jer pomaže razvoj njihovog zajedničkog nastupa na stranim tržištima. Bugarska zbog toga podržava ovakve forume jer su, naglasio je konzul Sugarev, veoma važni za stvaranje poslovnog ambijenta, prevazilaženje granica i uspostavljanje globalnog tržišta.

Moderator Konferencije „Dan balkanskog klastera“ je bio prof.dr Milan Vemić koji je na zanimljiv način vodio prezentacije klastera i diskusije u kojima su učesnici iznosili svoja iskustva i davali korisne predloge. Takodje, „Dan balkanskog klastera“ su učesnici iz Srbije i Bugarske iskoristili za neposredne razgovore na C2C sastancima.
VIDEO
BROSURA

Prilog 1
Prilog 2
Prilog 3