KUĆA KLASTERA, GOST AMBASADE KRALJEVINE DANSKE U SRBIJI

ledibcover

Povodom stogodišnjice diplomatskih odnosa Kraljevine Danske i Republike Srbije u 2017.godini, na poziv Nj.E. gospodina Morten Skovgaard-a, u ime rukovodstva Kuće klastera, izlazne strategije Danskog programa za lokalni ekonomski razvoj na Balkanu LEDIB 2007-2012, sastanku je prisustvovala Dr Danka Milojković, direktora Kuće klastera u Nišu i član Borda direktora Globalne TCI Mreže u Braseloni.

Dr Milojković je Nj.E. gospodina Skovgaard-a upoznala sa misijom i rezultatima rada Kuće klastera nakon misije LEDIB programa i planovima poslovno razvojne organizacije u 2017.godini i dalje. Poseban značaj predstavljaju klasterski zasnovani transnacionali sporazumi o saradnji koje je Kuća klastera inicirala i potpisala u prethodnom periodu doprinoseći socio-ekonomskoj projektnoj saradnji izmedju Srbije i Balkansko Crnomorskog regiona sa EU zemljama, Rusijom i Južnom Korejom. Pomenut je značaj Balkansko Crnomorske konferencije DANI KLASTERA, niškog brenda započetog 2010.godine uz podršku LEDIB programa, internacionalizovanog izvođenjem konferencije od 2013.godne u zemljama Balkana. Saradnja Kuće klastera sa danskim institucijama poput Danske industrijske konferederacije, Væksthus Hovedstadsregionen Rønne, Cluster Excellence Denmark, Univerziteta Južne Danske, Spinderihallerne Vejle, Danskom poljoprivrednom savetodavnom službom ocenjena je pozitivno. Preporučena je saradnja Kuće Klastera, u cilju razvijanja zajedničkih projekata od značaja za društvenu zajednicu kroz podršku preduzetništvu, sa danskim kompanijama koje posluju na području Srbije, sa posebnim fokusom na JI Srbiju.

Dogovorena je jednodnevna poseta Kući klastera i korisnicima i partnerima LEDIB programa od strane Ambasadora i njegovog tima u maju 2017.godine u okviru programa obeležavanja stogodišnjice diplomatske saradnje Kraljevine Danske i R Srbije, a radi diskusije o impaktima LEDIB programa na Grad Niš i JI Srbiju. Tom prilikom Nj.E. gospoding Skovgaard će održati predavanje niškim studentima i mladima – budućim preduzetnicima i posetiti vodeću kompaniju u prehrambenoj industriji u regionu, YUMIS, lociranu u Nišu i jednom od osnivača Kuće klastera.