PRVI KORAK KA USPOSTAVLJANJU TRGOVINSKOG MOSTA MSP PREKO KLASTERA IZMEĐU POLJSKE I SRBIJE

Na osnovu uspeha CZ-RS klasterski zasnovanog MSP trgovinskog foruma u Nišu u oktobru 2016.godine i preporuke članica Srpskog automobilskog klastera-korisnika CZ-RS projekta, g-đa Karonilna Janik, konzul Ambasade R Poljske u Beogradu, posetila je srpsku Kuću klastera, nosioca MSP internacionalizacije u Srbiji i u regionu, 19. decembra 2016.godine. Bio je to uvodni sastanak sa ciljem sagledavanja mogućnosti klasterski zasnovane MSP trgovinske saradnje između Poljske i Srbije.

U ime Kuće klastera, srpske nacionalne platforme za kolaboraciju klastera I koordinatora Balkansko Crnomorske mreže klastera, Dr Danka Milojković upoznala je gošću iz Poljske  o poslovno-razvojnom modelu Kuće klastera I njegovim alatima poput:  Balkansko Crnomorske Mreže klastera, baze podataka aktera klastera (3000 kontakata: 60% Balkan i Crno more, 30% Evropa, 10% svet), the časopis Infocluster i godišnja Balkansko Crnomorska Konferencija DANI KLASTERA.

Sastanak je zaključen činjenicom da će buduća saradnja biti razvijena prema potrebama MSP u obe zemlje.Na osnovu predloga Nacionalne asocijacije klastera Češke I Srpske Kuće klastera za jednodnevni događaj MSP trgovinskog povezivanja između šest zemalja CZ-RS-PL-SVK-HU-RO koristeći koncept razvoja klastera, događaja koji bi trebalo da se realizuje u Bukureštu u aprilu 2017.godine, uz podršku Ministarstva industrije I trgovine R Češke I klasterskih institucija-projektnih partnera, dalja projektno zasnovana poslovna saradnja  između Poljske I Srbije biće razmotrena.